Alvar Aalto on kansainvälisestikin tunnettu suomalainen muotoilija

post thumb
Muotoilijat
by Marjut/ on 11 Sep 2022

Alvar Aalto on kansainvälisestikin tunnettu suomalainen muotoilija

Alvar Aalto on suomalainen muotoilija, joka on Suomen lisäksi kansainvälisestikin tunnettu mestari. Tämä suomalainen arkkitehti, akateemikko ja muotoilija syntyi jo aivan 1800-luvun lopussa ja on ollut erittäin tunnettu töidensä kautta aina 1950-luvun lopulta lähtien. Alvar Aallon suunnittelutöihin kuuluu muun muassa rakennuksia niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Yksi esimerkki muotoilijan töistä on kongressi- ja tapahtumakeskus Finlandia-talo Helsingissä.

Suomalainen muotoilija tunnetaan funktionalistina

Alvar Aalto tunnetaan siitä, että hän tähtäsi geometrisiin ja melko yksinkertaisiin sekä kauniisiin ja samalla toimiviin muotoiluihin. Rakennusten lisäksi Aalto on suunnitellut myös huonekaluja sekä lasiesineitä, jotka ovat suomalaisille erittäin tuttuja. Ne ovat kuitenkin tunnettuja myös ulkomailla, sillä esimerkiksi Alvar Aallon suunnittelemaa sekä alun perin Karhulan lasitehtaan tuottamaa Savoy-maljakkoa on kutsuttu tunnetuimmaksi lasiesineeksi maailmalla. Iittala myy tätä mallistoa edelleen.

Kun otetaan puheeksi suomalaiset huonekalusuunnittelijat, monelle tulee ensimmäisenä mieleen nimenomaan Alvar Aalto. Muotoilijan sekä hänen Artek-yrityksensä tavoitteena on ollut tehdä huonekaluja, joita mahdollisimman moni voisi ostaa ja jotka ovat toimivia. Tunnetuimpia niistä ovat muun muassa Paimio-tuoli, jota pidetään yhtenä hänen mestariteoksistaan sekä selkänojaton ja käsinojaton jakkara.

Useita erilaisia tunnustuksia

Alvar Aalto on saanut monia erilaisia tunnustuksia. Palazzo Strozzissa Firenzessä esimerkiksi avattiin vuonna 1965 laaja tämän muotoilijan töiden näyttely jatkaen aikamme suurimpien arkkitehtien esittelyjä. Muita tunnustuksia ovat muun muassa Alvar Aalto -museo, monet muotoilijan mukaan nimetyt kadut Suomessa sekä Aalto-yliopisto, joka on saanut nimensä Alvar Aallon mukaan. Alvar Aallosta ja hänen puolisostaan Aino Aallosta on myös esimerkiksi tehty dokumenttielokuva vuonna 2020.