Skandinaavinen sisustus

Skandinaavisesti sisustettu huone

Skandinaavinen sisustus - mistä se koostuu?

Skandinaavisen tyylin peruselementit ovat helposti kaikkien ulottuvilla. Käytännössä tyyli koostuu neutraaleista väreistä sekä pienistä yksityiskohdista. Tärkeintä skandinaavisessa tyylissä on kuitenkin se, että mikään ei erotu liian voimakkaasti joukosta. Kaiken tulee siis olla harmoniassa keskenään, jotta tyyli säilyy kauniina ja autenttisena. Toki niin suomalaiset kuin muutkin pohjoismaiset design-klassikot ovat tärkeä osa skandinaavista tyyliä. Suomessa esimerkiksi Alvar Aalto sekä hänen suunnittelemansa huonekalut ovat monien suosiossa. Esimerkiksi Paimio-tuoli on Alvar Aallon suunnittelema nojatuoli, joka löytyy monen suomalaisen kodista. Se sopii loistavasti skandinaaviseen sisustukseen, sillä siinä on yhdistetty puuta ja hillittyjä värejä.

Skandinaavinen sisustus pohjautuukin pitkälti luonnonmateriaaleihin. Puuta käytetään runsaasti niin huonekaluissa kuin vaikkapa valokuvakehyksissäkin. Moderni ja skandinaavinen sisustus voivat myös yhdistyä kodissa, sillä skandinaaviseen sisustukseen voi liittää moderneja elementtejä.

Moderni ja skandinaavinen sisustus näkyy myös valaisimissa

Skandinaavinen tyyli ulottuu tietysti myös valaisimiin. Valaisimet ovat yleensä muotokieleltään selkeitä, eivätkä läheskään yhtä näyttäviä kuin joidenkin muiden tyylisuuntausten valaisimet. Näyttävyyden sijaan valaisinten kohdalla panostetaan erityisesti designiin ja laatuun, joten valaisimet kestävät aikaa.

Design House Stockholm tunnetaan erityisesti skandinaaviseen tyyliin sopivista valaisimistaan. Yksi merkin suosituimmista tuotteista on Demi-pöytävalaisin, jonka upea muotoilu on saanut pohjoismaiset muotoilun ystävät puolelleen. Myös Eero Aarnion suunnittelema Flat Light -valo löytyy monen suomalaisen kodista. Flat Light on muovinen valaisin, joka kestää hyvin käyttöä.

Kotimaisia huonekalusuunnittelijoita

Skandinaavista tyyliä suosivat valitsevat mielellään suomalaisten huonekalusuunnittelijoiden huonekaluja. Kaikki tuntevat taatusti Artek 400 -nojatuolin. Se tunnetaan lempinimellä Tankki. Lempinimi kertoo jotakin tuolin muhkeasta olomuodosta. Sen istuinosa on erityisen pehmeä ja käsinojat ovat todella leveät. Tankki-tuolin suunnittelijana toimi menestyksekkään uran luonut Alvar Aalto, joka työskenteli Artekille.

Useimmat suomalaiset huonekalusuunnittelijat ovat halunneet tuoda huonekaluihin selkeitä muotoja ja yksinkertaisia linjoja. L-jalkainen pöytä on hyvä esimerkki tällaisesta. Myös L-jalkainen pöytä on Alvar Aallon käsialaa. Kyseinen pöytä on onnistunut pysymään suomalaisen keskuudessa suosituimpien pöytien joukossa jo pitkään. Se on valmistettu puusta, joka tunnetaan kestävänä materiaalina, joten pöytä kestää hyvin sukupolvelta toiselle.

Mies suunnittelee skandinaavisia sisustustuotteita

Skandinaavinen sisustus pohjautuu neutraaleihin väreihin

Skandinaavinen sisustus ei ole koskaan leikitellyt väreillä tai tuonut räikeitä yksityiskohtia esille. Enemmänkin skandinaavisen sisustuksen kulmakivet ovat lempeät ja toisiinsa sointuvat värit. Tällaisia värejä ovat valkoinen, musta sekä ruskean ja harmaan eri sävyt. Uutta kotiin esittelee kaikki skandinaavisen sisustuksen peruselementit, joiden avulla jokainen voi saada kodistaan kodikkaan ja kauniin. Jos skandinaavinen sisustaminen ei ollut vielä ennestään tuttua, niin nyt se ainakin on.

Monet design-klassikot ovat ehdottomasti sellaisia, jotka jokaisen suomalaisen kotoa tulisi löytyä. Alvar Aallon suunnittelemat huonekalut huomataan jo kaukaa ja ne kertovat siitä, että asukkaat arvostavat suomalaista huonekalumuotoilua. Puu on suosittu materiaali huonekaluissa ja sitä voidaan käyttää laaja-alaisesti joka huoneessa. Puu on yksi kestävimmistä materiaaleista, joten ei ihmekään, että käytännölliset suomalaiset suosivat sitä.