Suomalaiset huonekalusuunnittelijat

Suomalaiset huonekalusuunnittelijat edustavat maailman huippua

Suomalaiset huonekalusuunnittelijat edustavat maailman huippua

Suomalaiset design-tuotteet ovat miellyttäneet ihmisiä jo vuosia. Suomesta on tullut useita maailmanluokan suunnittelijoita, joiden töitä on ihasteltu ympäri maailmaa. Tunnetuimpia lienevät Alvar Aalto, Ilmari Tapiovaara, Tapio Wirkkala sekä Ristomatti Ratia. Heidän suunnittelemansa huonekalut ja muut esineet ovat haluttua tavaraa markkinoilla ja niistä saatetaan maksaa huomattaviakin summia. Suomalainen design oli erittäin korkealla tasolla varsinkin 1930- ja 1970-lukujen välillä. Silloin syntyivät monet suomalaisen suunnittelun klassikot ja suomalaisten oma muotokieli vakiintui osaksi huonekalujen suunnittelua. Sen keskeisimmät tavoitteet ovat aina olleet yksinkertaisuus, toiminnallisuus ja valmistuksessa on pyritty ottamaan eettinen näkökulma huomioon.

Suomalainen design on tyypillisesti yksinkertaista ja käytännöllistä. Tältä osin suomalaiset huonekalusuunnittelijat noudattavat samanlaista linjaa kuin skandinaaviset suunnittelijat. Pohjoismaisten suunnittelijoiden kohdalla puhutaankin niin sanotusta skandinaavisesta tyylistä.

Suomalainen design historiasta nykypäivään

Suomalaisella designilla on pitkä ja maineikas historia. Varhaisimmat esimerkit siitä ovat jo 1800-luvulta, jolloin suomalainen muotoilu alkoi hiljalleen kehittymään. Suomeen perustettiin Taideteollinen yhdistys vuonna 1875. Nykyään se tunnetaan paremmin Aalto yliopistona, joka tunnetaan ympäri maailman muotoiluun liittyvästä opetuksesta.

Nimi Aalto yliopisto tulee Suomen tunnetuimpien suunnittelijoiden Alvar ja Aino Aallon nimestä. He olivatkin keskeisiä hahmoja, kun suomalaisesta designista tuli tunnettua myös maailmalla. Alvar toimi arkkitehtinä, mutta suunnitteli myös huonekaluja. Aino Aalto oli keskittynyt nimenomaan muotoiluun. Heidän yhdessä suunnittelemiansa huonekaluja voi löytää esimerkiksi Artekin valikoimista.

Suomalaisen designin ominaispiirteet

Suomalaisen designin ominaispiirteet

Suomalainen design on ollut lähes aina modernia, joten se on pyrkinyt luomaan uusia suuntaviivoja suunnittelun maailmaan. Sen erityispiirteenä on ollut yksinkertaisuus ja funktionaalisuus: muotoilun tarkoitus on tehdä esineestä käytännöllinen. Tietysti alalla on ollut myös tästä perinteestä poikkeavia muotoilijoita, sillä jokaisella suunnittelijalla on omanlaisensa muotokieli.

Yleisesti ottaen skandinaavinen sisustus perustuu minimalismiin ja helposti käytettäviin esineisiin, jotka toimivat ilman ylimääräistä säätämistä. Koristeellisuutta ja yksityiskohtien määrää pyritään välttämään, mikä on taas ominaista esimerkiksi itämaiselle muotoilulle. Suoraviivaiset linjat ja muotojen selkeys ovat keskiössä. Materiaaleina käytetään luonnollisia materiaaleja, kuten puuta ja nahkaa. Värimaailma on tyyliltään luonnollista ja suuria kontrasteja pyritään välttämään.

Suosituimmat tuotteet

3-ist sohva Malmö
3-ist sohva Malmö
523.8 EUR 654.75 EUR

Suomalaiset huonekalusuunnittelijat ja koulutus

Sisustaminen on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia ja uutta kotiin -sivusto haluaa tehdä suomalaiset huonekalusuunnittelijat tunnetuiksi kaikille. Jos olet kiinnostunut kouluttautumaan suunnittelijaksi, muotoilua voi opiskella Suomessa esimerkiksi Aalto-yliopistossa. Aallosta löytyy taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, joka on yksi osa Aalto-yliopiston kokonaisuutta. Se on merkittävä taiteiden ja muotoilun korkeakoulu, sillä se on opiskelijamääriltään suurin Pohjoismaiden suunnitteluun keskittyneistä korkeakouluista. Monet tunnetut huonekalusuunnittelijat ovat valmistuneet sieltä.

Suomalaiset design-tuotteet ovat todellisten ammattilaisten suunnittelemia. Aalto-yliopiston lisäksi muotoilua voi opiskella lukuisissa ammattikorkeakouluissa ympäri Suomen. Muotoilua voi opiskella esimerkiksi Lahdessa, Mikkelissä ja Turussa. Koulutus on monipuolinen ja siinä käsitellään muotoiluun liittyviä kysymyksiä monesta eri näkökulmasta. Opiskelija voi suuntautua muotoilussa aina huonekalujen suunnittelusta graafiseen suunnitteluun. Koulutukset kestävät noin 3-5 vuotta, jonka jälkeen oppilas on valmis astumaan työelämään.

Sponsorimme: Online casino Suomi